„Hangverseny a Szovjetunióba hurcoltak emlékére”

Hangverseny a Szovjetunióba
hurcoltak emlékére

febr 18 18:00 | Kodály Központ

Felnőtteknek |

Műsor

Pjotr Iljics Csajkovszkij : Szláv induló
Csíky Boldizsár : Gulág – szimfonikus emlékmű
Felix Mendelssohn-Bartholdy : V. „Reformáció” szimfónia

Zenekar

Pannon Filharmonikusok

Vezényel

67a5a598652878e6db17658469971f9b

Vass András

Vass András  1979-ben, Marosvásárhelyen született. Zenei tanulmányait szülővárosában kezdte. 1997-ben végzett a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum zongora szakán, mint az évfolyam legjobb diákja, majd 1999-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmesterképző szakán Lukács Ervin és Gál Tamás tanítványa volt. 2004-ben kitüntetéssel diplomázott. Még egyetemi hallgatóként több magyar és román szimfonikus zenekart vezényelt. A 2005/2006-os évadban Fischer Iván asszisztenseként dolgozott a Budapesti Fesztiválzenekarnál. 2009 őszétől a Pannon Filharmonikusok karmestere. Exkluzív művésze az egyesült államokbeli California Artists Managementnek.

Közreműködők

5028ee7e7041ecbcb180c9626eb10c5d

Bartók Béla Férfikar

(karig.: Lakner Tamás)

A kórus 1945-ben alakult Pécsett, a háború miatt megszűnt pécsi kórusok tagjaiból. Ekkor Sólyom Józsefné karnagy vezetésével működtek 1957-ig. A kórust a Pécsi Közlekedési Vállalat Szakszervezeti Bizottsága támogatta. A tagok főként a vállalat dolgozóiból (villamosvezetők, kalauzok, gépkocsivezetők) tevődtek össze.  A kórus kezdeményezte és indította el az Országos KSZDSZ kórusait összefogó dalos találkozót, mely minden évben megrendezésre került, mindig más-más városban. Második karnagyuk Ligeti Andor idejében már a

Nemzetközi Debreceni Kórustalálkozóra is eljutottak. Ezen időszak alatt jutott ki a kórus testvérkórusi kapcsolatok révén külföldre, először Eszékre, majd Lahtiba, később Lipcsébe. Hegyi István, Jobbágy Valér, majd Hergenrőder József karnagyok vezetésével jó eredményeket értek el országos minősítő hangversenyeken. Lakner Tamás Liszt-díjas karnagy 1980-ban vette át a kórus vezetését elődeitől. A fiatalos lendület új irányt mutatott a kórusnak, új modern művek bemutatói, külföldi utak, versenyek következtek. A rendszerváltás után újabb lehetőségek tárultak fel a kórus számára, mely meghozta nemzetközi és hazai elismerések sorozatát. Számos külföldi koncerten, versenyen és koncertturnén vettek részt, többek között az Egyesült Államokban és Kanadában (1998), Spanyolországban (1999), Dél-Amerikában (Uruguay, Brazília, Argentína) (2004). Nagy jelentőséggel bírt a számtalan hangfelvétel (kazetták, CD-k). Ezek megkoronázása a Hungaroton által 2005-ben kiadott Kodály férfikari műveit tartalmazó CD, melynek folytatásaként egy különleges, dupla CD -s verzió is megjelent 2010-ben. A kórus főszervezője és megvalósítója az 1993 óta minden év szeptember végén megrendezésre kerülő, egyedülálló és igen sikeres, Európai-, és Világ Bordal fesztiváloknak.

A műsorról

A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Körének szervezésében megrendezésre kerülő koncert a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévének zárásaként már nem az átélt borzalmakról, fájdalmakról, hanem a megbocsátásról, az emberi méltóságról és a jövőbe vetett hitről szól. Egy-egy magyar, német és orosz zenemű megszólaltatásával az egymás ellen kényszerített nemzetek a művészetben megbékélésre találnak. A koncert szünetében a hangversenyterem előcsarnokában az emlékév eseményeiről fotókiállítás látható.
Az ünnepi hangversenyen a Szovjetunióba hurcoltak emlékének elsősorban Csíky Boldizsár 2008-ban bemutatott „szimfonikus emlékképe”, a Gulag állít emléket.  Az erdélyi születésű zeneszerző darabját két klasszikus mű keretezi. Az első Csajkovszkij szintén háborús allúziókkal teli műve, a török − szerb katonai konfliktus hatására komponált Szláv indulója. A sort Felix Mendelssohn-Bartholdy utolsó szimfóniája zárja, amely egyben a reformáció emlékévéhez is kapcsolódik.
A koncert a GUPVI-GULAG Emlékbizottság támogatásával, a Pannon Filharmonikusok és a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Körének koprodukciójában valósul meg.

Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.