Sajtóközlemény a felvidéki zarándokútról

nemetkor_logo

Sajtóközlemény

A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre/Német Kör/ 2016.november 15-én több mint száz fővel, külön buszokkal, öt napos Történelmi zarándokútra indul Felvidékre, Szlovákia- Lengyelország-Ukrajna irányába. A Történelmi zarándokút célja, hogy megemlékezzenek az „Elhallgatott történelem” áldozataira, a Malenkij robotra hurcoltak útvonalán.

Az Emlékév tiszteletére negyedik alkalommal hívta az érintetteket zarándoklatra a Német Kör. Az urali, kaukázusi, román helyszínek után a szlovák, lengyel és ukrán gyűjtőtáborokat, lágerhelyeket és rabtemetőket és emlékparkokat keresik fel a Történelmi zarándokút résztvevői.

A GULAG-GUPVI Emlékbizottság által támogatott, a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások Emlékév kiemelt programjának résztvevői között jelentős számban vannak érintettek, akiknek a szüleit, rokonait hurcolták el a szovjet lágerekbe. Az ország szinte minden területéről érkeztek. (Pécs, Bonyhád, Szigetvár, Budapest, Ózd, Szerencs, Sopron, Ceglédbercel, Sárospatak).

A Zarándokút első két napján Szepsi (Szlovákia), majd Szanok(Lengyelország) megállóhelyeken megemlékezések, koszorúzások lesznek, majd  a Lembergi Magyar Kulturális Szövetség  segítségével emlékeznek meg az elhurcolt áldozatokról Lembergben. Sztráij-Szamborban(Ukrajna) emlékmű-avatáson vesznek részt az egykori lágertemető helyén létesített emlékparkban, a volt és hírhedté vált NKVD 22.számú hadifogoly és internáltak gyűjtő-, továbbító tábora, rabtemetőjének helyén.

Ungvár, Beregszász után a történelmi egyházakkal, valamint magyar és német társadalmi szervezetekkel közösen ökumenikus istentisztelettel egybekötött koszorúzást tartanak a Szolyvai Emlékparkban. A megemlékezés keretében sor kerül a mintegy négy ezer áldozat neveit tartalmazó hatvan emléktábla, és a „Malenkij robotosok” történelmi emlékösvényének felavatására, felszentelésére.

Szolyván, a csupán a nemzetiségük miatt elhurcolt ártatlan emberek pusztulásának helyszínén helyi kezdeményezésre 1990-ben emlékpark létesült. Ennek siratófalára 130 kárpátaljai magyarlakta település közel tízezer áldozatának nevét vésték fel.

A Zarándokút részt vevői a megemlékezések mellett nemzetközi konferencián, emlékkiállításokon is részt vesznek.

Pécs, 2016. november 14.

Külső linkek:
http://os.mti.hu/hirek/121907/a_magyarorszagi_nemetek_pecs-baranyai_nemzetisegi_korenek_kozlemenye-1_resz

http://os.mti.hu/hirek/121908/a_magyarorszagi_nemetek_pecs-baranyai_nemzetisegi_korenek_kozlemenye-2_resz

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.