Trauma és tabu konferencia: Rogán: a kommunista veze…

Rogán: a kommunista vezetők mind felelősséggel tartoznak a gulágért

 

„A kommunista vezetők mind felelősséggel tartoznak a gulágért, ezért nem engedhetjük, hogy bármely intézmény Magyarországon egy kommunista nevét viselje – mondta a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője szerdán, a budapesti gulágemlékműnél, hangsúlyozva: nem engedhető meg a bűn relativizálása és bagatellizálása.”

Rogán Antal a kommunizmus áldozatainak emléknapján kiemelte: a bűnöket nem az orosz nép, hanem a kommunisták követték el. Szerinte a kommunista egyenlőség eszméje egyedül a lágerekben valósult meg hiánytalanul, az egyenlő és boldog emberek társadalmát nem hozta el.

Rogán Antal a legfőbb polgári erényeknek nevezte a tanulást, a tudást és a műveltséget, amelyek ellen – mint mondta – elsőként felléptek a kommunisták. Hozzátette: az értelmiség ad keretet, formát a társadalom szövetének, ezért vitték el a kis nemzetek szinte teljes intelligenciáját.

A politikus az emléknap rendeltetésének nevezte, hogy feltárja az igazságot a múltról, „szembesítsen minket azzal, amikor egy ideológia az emberben lévő rosszra és gonoszra akar építeni, miközben a legnagyobb jót ígéri”.

Rogán Antal szerint a nyugati világ, ahol az emberek nem tapasztalták meg saját bőrükön a kommunizmus borzalmait, bagatellizálni, relativizálni szeretné a kommunizmus bűneit, ezt azonban „a közép-európaiak nem engedhetik”.

Az emlékműnél koszorút helyezett el – mások mellett – Antall Józsefné, a néhai miniszterelnök özvegye, a Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány fővédnöke. Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes koszorúját is elhelyezték a Magyar Honvédség díszalakulatának tagjai.

MTI

Forrás: ATV.HU

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.