Lágerjárat Kiskunhalason – 2 hétig tekinthető meg a kiállítás a vasútállomáson

lagerjarat-banner-640x400_kulso_hir
dsc_0036

A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából elkészítette a „LÁGERJÁRAT” című utazó vagonkiállítást, mely azon magyarországi vasútállomásokat keresi fel, amelyekről a 0060-as parancs alapján – 1944 végén és 1945 elején – deportálások indultak a Szovjetunióba.

Egy korabeli G típusú tehervagont rendeztünk be kiállítási térnek. Kordokumentumokkal, képekkel, vetítésekkel mutatjuk be a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások sorsát, tragédiáját, 1944-49 időszakáról. A Lágerjárat egy szimbólum, nem tartalmaz múzeumi tárgyakat, relikviákat. Szimbóluma az emlékezésnek és szelíd eszköze az emlékeztetésnek. Tablókon megjelenik a kor történelmi háttere szöveges formában, fényképekkel illusztrálva. A művészet és a mai technika segítségével emlékeztet XX. századi történelmünk embertelenségeire.

Az állomáshelyek helyszínein a környékre vonatkozó legfontosabb tények közléséhez várjuk mindazon szervezetek, magánszemélyek segítségét, akik a „LÁGERJÁRAT” Vagonkiállítás ott tartózkodása alatt rendelkezésünkre tudják bocsátani az 1944-49-es korszak történeti dokumentumait, helytörténeti
kiadványokat, hogy a múlt ne menjen feledésbe.

A Vagonkiállítás utazó jellege nagy lehetőséget nyújt, hogy minél szélesebb körben váljon ismertté történelmünk sokáig eltitkolt része. A „Málenkij robot” története tabu téma volt, a történelemkönyvek sem tartalmazzák.

Az egész országot behálózó utazó Vagonkiállítás célja, hogy a közönséggel, s elsősorban a fiatalsággal megismertesse az eddig méltatlanul elhallgatott történelmi tényt. A Vagonban ismeretátadó, oktató programra nyílik lehetőség, a helyszíni tárlatvezetés mellett rendhagyó történelmi órát is lehet tartani.

A kiállítás fontos elemei a folyamatosan futó filmek:

  • JurkovicsJános-Havasi János: Idegen ég alatt – Dokumentumfilm az Ural környéki kutatómunkáról,
  • Pécsi Csaba – Pécsi Dániel: A mi Golgotánk – Emlékfilm,
  • Havasi Dániel: PERM 36 – Az utolsó GULAG láger – Dokumentumfilm,
  • Bartók Csaba: Ártatlanul a Gulágon – Túlélők emlékezete

 

forrás: http://halasinfo.hu/lagerjarat-kiskunhalason-2-hetig-tekintheto-meg-a-kiallitas-a-vasutallomason/

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.