Vagonkiállítás állít emléket a Szovjetunióba hurcolt foglyoknak

Vagonkiállítás állít emléket a Szovjetunióba hurcolt foglyoknak

Vagonkiállítás állít emléket a Szovjetunióba hurcolt foglyoknak

Lágerjárat címmel utazó vagonkiállítással emlékezik meg az 1944 végén és 1945 elején a Szovjetunióba deportált politikai foglyokról és kényszermunkásokról a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre.


A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából a “csendes emlékezésnek helyet adó” vagon felkeresi mindazokat a magyarországi vasútállomásokat, amelyekről deportálások indultak a Szovjetunióba – mondta el Matkovits-Kretz Elonóra, a nemzetiségi kör elnöke a Nyugati pályaudvaron tartott szerdai megnyitón.

A Lágerjárat nem tartalmaz múzeumi tárgyakat vagy relikviákat, a G típusú, korhű tehervagonban a művészet és a technika segíti az emlékezést – fűzte hozzá Pécsi Csaba, a kiállítás tervezője.

A vagonban elhelyezett tablókon a kor történelmi háttere jelenik meg szöveges formában és fényképekkel illusztrálva, de a bemutató fontos részét képezik a folyamatosan futó filmek is: Jurkovics János és Havasi János Idegen ég alatt – Dokumentumfilm az Ural környéki kutatómunkáról című munkája, Pécsi Csaba és Pécsi Dániel A mi Golgotánk című emlékfilmje, Havasi Dániel PERM 36 – Az utolsó GULAG láger című dokumentumfilmje és Bartók Csaba Ártatlanul a Gulágon – Túlélők emlékezete című alkotása.

Matkovits-Kretz Elonóra kiemelte: a tárlat célja, hogy rendhagyó történelemórák, beszélgetések keretében megismertesse a közönséggel és elsősorban a fiatalsággal, a “málenkij robot” sokáig méltatlanul elhallgatott történelmi eseményét.

A Lágerjárat március 15-ig Budapesten, a Vasúttörténeti Parkban lesz látogatható, utána Cegléden, Kál-Kápolnán, Miskolcon, Szerencsen, Debrecenben, Gyulán, Kiskunhalason, Baján, Szekszárdon, Pécsen, Budaörsön és Székesfehérváron tekinthetik meg az érdeklődők.

Egy érdeklődő megtekinti a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából megnyílt, Lágerjárat című utazó vagonkiállítást első állomásán, Budapesten, a Nyugati pályaudvaron február 24-án.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.