2015. szeptember 24. – Levéltári Napok Nyíregyházán

Kárpáti Magyar Krónika

A Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet elektronikus lapja

Kiadja a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége

     Lapengedély száma: 3 T Nr. 188

___________________________________________________________________________

XIX. (VI). évfolyam, 19. (177.) szám.  2015. szeptember 29.

  1. szeptember 24.22. alkalommal rendezték meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nemzetközi Levéltári Napokat Nyíregyházán, melynek keretében 20. századi történelmi traumákcímmel tartottak szakmai konferenciát. A Megyei Levéltár több mint két évtizede életre hívott eseményének célja, hogy a régió történetének minél alaposabb feltárása érdekében a szakma megismerhesse a hazai és a határon túli írásos dokumentumokat, emlékeket, kutatási eredményeket. Az idei rendezvény különlegessége, hogy első ízben szervezték közösen a Kárpátaljai Levéltárral, tekintve, hogy a II. világháború eseményeiben a két szomszéd megye is érintett. A nemzetközi konferencia résztvevőit Kujbusné Mecsei Éva, az MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár igazgatója köszöntötte. A kárpátaljai kutatók közül Csatáry György (beregszászi főiskola tanszékvezetője),Mihajlo Miszjuk (Kárpátaljai Állami Levéltár igazgatója), Molnár D. Erzsébet (Lehoczky Tivadar Intézet, Beregszász) tartott előadást, a Szolyvai Emlékparkbizottság nevében Dupka György felelős titkár is hozzászólt a témához. Végezetül Molnár D. Erzsébet kalauzolásával a részvevők megtekintették a Malenkij robot című kiállítást is, amelynek a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola adott otthont. A kiállításokkal is színesített rendezvényen a háborúk eseményei és forrásai mellett szó esett még a malenkij robotról és a szlovák–magyar lakosságcseréről is.

 

  1. szeptember 25.70 éve történt…A Magyar Nemzeti Levéltár és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár 60 tagú küldöttsége a levéltári napok keretében megemlékezést tartott a Szolyvai Emlékparkban, ahol a megjelenteknek dr. Dupka György történész, a Szolyvai Emlékparkbizottság felelős titkára A kollektív bűnösség elvének alkalmazása a kárpátaljai magyarokkal és németekkel szemben (A 4. Ukrán Front katonai tanácsa határozatainak végrehajtása az NKVD-jelentések tükrében, 1944-1947) címmel tartott előadást.

 

  1. szeptember 25.Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat az 1944-1945-ben elhurcolt nyíregyháziak és megyebeliek emlékének tiszteletére közösen emléktáblát állított a Szolyvai Emlékparkban. Az emléktábla szövege: Az 1944-1945-ben málenkij robotra elhurcolt nyíregyháziakra és megyebeliekre emlékezve állíttatta  Szabolcs-Szatmár Bereg Megye Közgyűlése és Nyíregyháza Megyei Jogú Város.A rendezvényt Kujbusné Mecsei Éva, az MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár igazgatója nyitotta meg. Avatóbeszédett mondott Dupka György, az Szolyvai emlékparkbizottság felelős titkára, Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-bereg Megyei Közgyűlés elnöke,Halkóné dr. Rudolf Éva, Nyíregyháza Megyei Jogú város Közgyűlése Köznevelési, Kulturális és Sportbizottságának elnöke, Szabó István ungvári konzul. Végezetül a szervezetek, állami intézmények képviselői az emléktáblát megkoszorúzták.
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.