Beszámoló a urali Történelmi Zarándokútról:

MALENKIJ ROBOT NYOMÁBAN A NÉMET KÖRREL, BASKIRIÁBAN ÉS TATÁRFÖLDÖN

 

Hosszú és kemény kutatások és munka után, Matkovits-Kretz Eleonóra vezetésével a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre (Német Kör), a GULAG Emlékbizottság támogatásával több mint 6 ezer kilométert tett meg, hogy Baskir- és Tatárföldön a Malenkij Robot rabjainak nyomában járjon.

 

A 12 fős kutatócsoport 2016.június 24-július 2. között Budapestről indulva Moszkván át bejárta:
Baskirföldön Ufát, Oktyabrszkij várost és a vonzáskörzetébe tartozó településeket (Sztarije Tujmazi, Oktyabrszkij-Narijsevo, Moszkovka,, Mullin-1, Mullin-2,, Alekszandrovka, Bugulma, Pervomajszkoje stb.), eljutottunk a tatárföldi Urusszu, Jelebuga és más helységekbe.

Elsődleges feladatunk volt, hogy a helyszíneken azonosítsunk és dokumentáljunk olyan kényszermunkatáborokat, hadifogoly-temetőket és munkahelyszíneket, ahol a Malenkij robotra elhurcoltak voltak.

Az út előtt találkoztunk Magyarországról, illetve a Kárpát-medencéből (Erdély, Délvidék, Felvidék, Kárpátalja) „malenkij robotra” elhurcolt civilek, hadifoglyok, kitelepített német és magyar családok leszármazottaival. Tőlük különböző tényfeltáró dokumentumokat, visszaemlékezéseket kaptunk.

A helyi lakosság vendégszerető képviselői segítettek a megsemmisített, beépített magyar-német fogolytemetők (1852., 1701., ORB munkatábor, 9001, 97., lágerek, OMZ és SZU-1 NKVD általi zárt táborok stb.) felkutatásában, emlékhelyek kijelölésében és létesítésében.

Oktyabrszkij városi múzeumának, a Malenkij robotra Magyarországról internáltakkal kapcsolatosan dokumentumokat, fényképeket, könyveket adományoztunk.

Sajnálatos tény volt, hogy Oktyabrszkij város vezetői tagadták, hogy városukban, és környékén  internálótáborok vagy halottak lettek volna. Nincs levéltári dokumentumuk erről, és amiről nincs dokumentum az nincs! Így az emlékmű felállítását nem engedélyezték a helyiek által javasolt emlékparkban. A Német Kör a központi hatóságok (Moszkva, Ufa) közbenjárásával, és a Vojenije Memorial segítségével, igyekszik az eredeti tervet, a Jurij Lapsin által megálmodott emlékművet felállítani. Addig is emlékjelet szentelt fel Oktyabrszkij Mullin 1 temetőjében Konsztantin atya ortodox pap.

Ufában megalakítottuk a Baskir Magyar Baráti Társaságot, amely civilszervezetként fog tevékenykedni a kétoldalú kapcsolatok erősítéséért.

Az alakuló ülésen helyi történészek, civilszervezetek képviselői, grafikusok, a baskíriai értelmiség képviselői (turisztikai szakemberek, kutatók, vállalkozók, egyetemisták, grafikusok), illetve a pécsi Német kör által szervezett kutatócsoport tagjai vettek részt. A tagok egyhangúlag a magyarbarát Farit Szamigullin mérnököt, a baskíriai hokicsapat menedzserét választották a szervezet elnökévé.

A szervezet első lépésként igyekszik közbenjárni a baskíriai elnöki hivatalnál, hogy mihamarabb állítsák fel a Jurij Lapsin (Arnold György) által tervezett emlékművet Oktyabrszkij városban a Magyarországról „malenkij robotra” idehurcolt, Oktyabrszkij város építésében részt vett magyarok és németek emlékére, akik közül mintegy 200-an az említett városban alusszák örök álmukat. Védnökséget vállalnak Baskíria területén lévő magyar és német lágertemetők fölött, részt kívánnak venni gondozásukban, újabb lágertemetők feltárásában, emlékhelyek kialakításában.

Kiemelten kívánnak foglalkozni a baskírföldi ősmagyar sírok, építmények régészeti leleteinek megismertetésében, emlékhelyek kialakításában. A baskír régészek eddig 3 temetőt, 15 kurgánt, 5 várost, 4 kistelepülést tártak fel, ahol a VII-IX. századokban (Magna Hungáriában) élt ősmagyarok nyomaira bukkantak.

Célja még, hogy hatékony segítséget nyújtson a baskíriai kormányzati szerveknek és az önkormányzatoknak kibővíteni Magyarországgal és annak önkormányzataival, intézményeivel és civilszervezeteivel a kétoldalú kapcsolatokat gazdasági, kereskedelmi, humanitárius, kulturális és tudományos területen.

A baskír jogszabályok alapján magyar állampolgárok és szervezetek is csatlakozhatnak a későbbiekben az Ufában bejegyzett civil szervezethez.

A Baskír–Magyar Baráti Társaság megalakulását, létrehozását üdvözölte Kontra Ferenc, Magyarország kazányi főkonzulja is.

Utunkról riportfilm és könyv készül. Augusztusában pedig folytatjuk kutatóutunkat Groznij, Baku, Gandzsa, Tbiliszi, Jereván, Kutaiszi vonalán.

 

   A uráli zarándokút tagjai voltak:

Árvai András Német Kör

Árvai Attila a szerencsi Német önkormányzat elnöke

Csomós István Tamás operatőr MTV

Dmitrienko Anna Német Kör

Dr. Bognár Zalán Gulág-Gupvi kutató

  1. Dupka György Gulág-Gupvi kutató
  2. Szilágyi Péter Ferenc a Miniszterelnökség helyettes államtitkára

Harsányi Zoltánné nyugdíjas tanár Jurij Lapsin alias Arnold György magyarországi unokatestvére

Matkovits Réka Aléna Német Kör

Matkovits-Kretz Eleonóra elnök pécsi Német Kör

Noll Katalin szerkesztőriporter MTV

Szenácz Mihályné az Oktyabrszkiji 1701-es munkatáborban robotoló magyar szülők itt született leánygyermeke

 

  Munkánkat mások mellett segítették:

Lapsin Jurij alias Arnold György oktyabrszkiji képzőművész, költő, nyugalmazott mérnök, és helytörténész, a Pécs környékről idehurcolt Arnold János volt hadifogoly fia

Farit Számigullin mérnök (Ufa)

Dina Dautova idegenvezető (Ufa)

Irina Medvegyeva Oktyabrszkij város Múzeumának igazgatója

Greb Voldemár Volga-mentéről származó, ide telepített német családokat összefogó egyesület elnöke

Kasapov Ravil, a Nyomkeresők helyi múzeumának igazgatója

Reinhold Haun Berlinben élő történész, író

Szergej Telicsko, Ruszlán Kamaletgyinov, Vladimir Dobrin, Oleg Nyikolajev, Ragyik Gabdulin, Albert Uszmánov, Vjacseszlav Muhin, Ruszmán Uszmánov és mások Oktyabrszkij város magyarbarát értelmiségének képviselői

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.