Gyulán állomásozik a Lágerjárat

GYULAI HÍRLAP • Sz. E.KULTÚRA • 2016. július 18. 09:00
Gyulán állomásozik a Lágerjárat
A rendhagyó tárlat a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyoknak és kényszermunkásoknak állít emléket
Lágerjárat címmel utazó vagonkiállítás nyílt a gyulai vasútállomáson július 16-án. A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre, Gyula Város Önkormányzata és a Békés Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében megvalósult nem mindennapi tárlat célja elsősorban az, hogy emléket állítson a Szovjetunóba hurcolt politikai foglyoknak és kényszermunkásoknak.
____Eredeti-alap.jpg

A VAGONKIÁLLÍTÁS BEJÁRATA

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

Érkezésünkkor 8-10 ember nézelődik épp a filmeket, fényképeket és mindenféle információkat rejtő vasúti kocsiban, és egymást kerülgetve próbálnak mindent bejárni a szűkös marhavagonban. Próbáljuk egymást ügyesen kikerülni épp ugyanott, egy ugyanakkora kocsiban, ahol egykor 40-50 ember utazott heteken át a szovjet munkatáborokba. Belegondolni is nehéz, hogyan férhettek el olyan sokan egy kisszobányi helyen, ám nagyon valószínű, hogy a problémáiknak mindez csak egy kisebb része volt azokban a napokban.

Dr. Lukácsi Krisztina 

– Két éves voltam, amikor anyámat elvitték – szalad ki egy középkorú asszony száján a régi fotók megtekintése közben. – Apám hadifogságban volt, én meg évekig csak ott éltem, ahol éppen befogadtak. Hamar bányabaleset érte anyámat, aztán hazaküldték, és itthon, a szaniban halt meg – sorolja könnyeit törölgetve.

A rendezvényt Mittag Mónika,a Békés Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke nyitotta meg, aki köszöntötte a megjelent túlélőket és részvevőket, majd őt dr. Lukácsi Krisztina, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója követte, a kiállítás megnyitó gondolataival. Dr. Lukácsi Krisztina kiemelte: emlékeznünk nemcsak azokra az eseményekre kell, amelyek dicsőségesek, hanem azokra az eseményekre is, amelyek fekete betűvel írták be magukat a történelembe. – Emlékeznünk kell, mert ha elfelejtjük ezeket az eseményeket, akkor bármikor újra megtörténhetnek – emelte ki.

Mindezek után Schriffert Mihály túlélő naplójából olvasott fel részleteket Varga Zoltán. Az előadásból kiderült, hogy a deportáltak mínusz 35 fokos hidegben dolgoztak heti hét napon át, és munkájukért a fizetség nem ritkán csak néhány kanál káposztaleves és hántolt búza, burizs volt.

Az eseményen beszédet mondott dr. Kovács József országgyűlési képviselő is, aki emlékező gondolatait így indította: – Nehéz eldönteni, hogy azon a napon kik voltak a kétségbeesettebbek, azok akik fent voltak  a vagonokon, és azt sem tudták, hogy visszatérnek-e valaha, vagy azok, akik búcsúztatták őket.

A megható pillanatokat a  Lágerjárat utazó vagonkiállítást ünnepélyesen átadása követte, amihez Matkovits-Kretz Eleonórát, a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Körének elnökét kérték fel a szervezők.

A vagonkiállítás július 16-tól  szeptemberig tekinthető meg városunkban. A tárlat július 18-a és augusztus 31-e között minden pénteken 16–18 óráig tart nyitva, egyéb időpontban bejelentkezés szükséges. A szervezők szeptember első napja és 16-a  között délelőttönként rendkívüli történelemórákat tartanak. További információ az alábbi elérhetőségeken kérhető: Vincze Ágnes 06-30/736-6400 gyulainemetek@gmail.com, Rozsnyai Ilona 06-70/397-0223, 06-72-213-453 nemetkor@gmail.com.

 

____Eredeti-IMG_7225.JPG
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.