Lágerjárat utazó vagonkiállítás 2016. február 24 – június 25. közti idő összegzése

00

Lágerjárat utazó vagonkiállítás 2016. február 24 – június 25.

LÁGERJÁRAT Utazó vagonkiállítás a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékére. Debrecen után külön megállóra, Balmazújvárosba érkezik a Lágerjárat és három hétig lesz látogatható a balmazújvárosi vasút állomáson.

A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre (Német Kör) az Emlékév tiszteletére egy utazó vagonkiállítással adózik az elhurcoltak emlékének. A Vagonkiállítás az Emlékév alatt felkeresi mindazokat a magyarországi vasútállomásokat, amelyekről – 1944 végén és 1945 elején – deportálások indultak a Szovjetunióba.

A GULÁG-GUPVI Emlékbizottság által támogatott, és az Emlékév kiemelt programja 2016. február 24-én Budapesten indult, majd Cegléd, Kál-kápolna, Miskolc , Szerencs, Debrecen után érkezett Balmazújvárosra.

Az első öt település a Lágerjárat hivatalos programja, míg Balmazújvárosban egy civil szervezet érezte fontosnak, hogy a főleg német származásúak lakta városban is három hétig, július 14-ig ott lehessen az emlékeztető vagonkiállítás.

Minden településnél, melyet a Lágerjárat érint, felvesszük a kapcsolatot a város polgármesterével, német önkormányzatával és oktatási intézményeivel. A kiállításunk legfontosabb célja ismeretátadás, a történelmi háttér megismertetése, főleg a fiatalokkal. A Vagonkiállítás utazó jellege nagy lehetőséget nyújt, hogy minél szélesebb körben váljon ismertté történelmünk sokáig eltitkolt része. A „Málenkij robot” története tabu téma volt, a történelemkönyvek sem tartalmazzák.

Az elmúlt közel négy hónap alatt jelentős számban a Budapest, Cegléd, Kál-Kápolna, Miskolc, Szerencs, Debrecen városok és környékeinek diákjai látogatták meg a Lágerjáratot. A helyszíni tárlatvezetés mellett rendhagyó történelmi órákat is tartottunk. Eddig több mint ötezer diákot, 14-24 év közötti korosztály látta a Lágerjáratot.           A fiatalok fogékonyak a történelem iránt, érdeklődnek a” Málenkij robot” felől. A szovjet lágereket túlélőkkel való találkozás megrendítő mindenki számára.

A Lágerjárat állomásai azért is jelentősek, mert a témával kapcsolatos ismereteinket is bővíteni tudjuk. Budapesten sok érintett látogatta meg a kiállítást, és mesélték el közvetlenül családtagjaik személyes élményét a budapesti elhurcolásokról, hiszen 100 ezer ártatlan civilt vittek el hadifogoly kiegészítésként.

A ceglédi megnyitó előtt már virágot helyeztek el a vagon oldalán, hiszen Cegléd és környéke is nagyon érintett volt az elhurcolásokban. Ceglédbercerről több száz német származásút vittek el a vagonok 1945 januárjában, 17 túlélő még él a településen, többen a megnyitóra is el tudtak jönni. Cegléden megnéztük Közép-Európa legnagyobb volt hadifogoly táborát, ahol 1945-ben 200 ezer ember sínylődött. A volt laktanya falaiba vésett nevek még mindig árulkodnak a volt lakókra.

Kál-kápolnán négy település összefogásával (Kál, Kompolt, Aldebrő, Kerecsend) kiemelkedően működtették a kiállítást. Itt is bővültek ismereteink, hiszen Kerecsendről már 1944 novemberében elhurcolták a német származásúakat. A Kál-kápolnai állomáson emlékmű őrzi a Málenkij robot-ra elhurcoltak települések neveit. A kál-kápolnai megnyitó érdekessége, hogy nem csak helyi túlélő – Gizi néni – vett részt, hanem Ikladról is elhozták Blaubacher Józsi bácsit, akit 17 évesen hurcoltak el 1945 januárjában. A rendezvény részeként a MÁV megkoszorúzta a Málenkij robot emlékművet. (köszönjük a MÁV-nak!)

A miskolci Tisza pályaudvaron három hétig állt a vagonkiállítás. A környező települések (Alsózsolca, Felsőzsolca, Sajószentpéter) érintettségét már a megnyitón tapasztaltuk, nagy számban vettek részt a rendezvényen. Még csak a negyedik állomáson voltunk és máris sokkal többet tudtunk meg az elhurcolásokról, hiszen Plósz Mihállyal, Miska bácsival (Alsózsolcai túlélő, 4,5 évet töltött a lágerben) több órás video interjút is csináltunk. Miskolc kapcsán fogalmazódott meg a gondolat, hogy filmet készítsünk a Lágerjárat emlékévi programjáról, kiemelten a túlélők visszaemlékezéseit rögzítve a Vagonkiállítás kapcsán.

Szerencs minden szinten kiemelkedő helyszín volt, 40 településről több mint 4 ezer emberrel indultak el a vagonok 1945 elején. Így érthető, hogy ezekről a településekről jelentős számban jöttek megnézni a kiállítást. „A túlélők találkozása a szerencsi emlékműnél” megrázó élmény volt. (kép is!!)

A Lágerjárat 10 napig volt Szerencsen, e rövid idő alatt 1220-an látogatták meg a kiállítást. (Kiemelkedő, és dicséret a szerencsi Német Önkormányzat elnökének, Árvay Attilának)

A debreceni egy hónapos tartózkodás sajnos még az 1000 fős látogatottságot sem érte le, ezért örültünk a balmazújvárosi kezdeményezésnek.

„Sok százezer magyar számára ez volt a pokol tornáca, ahonnan elindították őket az évekig tartó rabszolgamunkára, a Málenkij robotra, sokakat a halálba. De ez volt az a hely, amely évek múltával, több mint 200 ezer hazatérő magyar hadifoglyot, civil nőt és férfit fogadott. A hazatérők orvosi vizsgálaton estek át, majd kihallgatás következett. Kaptak húsz forintot és egy utazásra jogosító utalványt. Azzal a fenyegetéssel bocsátottak haza mindenkit, hogy aki beszélni mer, azt visszaviszik. Vannak, akik napjainkig sem szólaltak még meg.” – részletek a Lágerjárat debreceni tablójáról.

Egy hétig voltam a Civil városban, hogy segítsem a kiállítás munkáját, és többek között kutatási céllal elmentem a debreceni Hajdú-Bihar Megyei Levéltárába is. Egyik meglepő információ, hogy nemcsak Debrecen, hanem Püspökladány is fogadta a szovjet lágerekből visszaérkezőket. Történészeknek javaslom a levéltárak felkeresését, és az ott található dokumentumok széleskörű feldolgozását.

Balmazújvárosban június 25 – július 14 között tartózkodik a Lágerjárat. Közel kétszáz áldozata volt a szovjet lágerekbe elhurcolásoknak.

Legközelebbi állomásunk Gyula lesz, a július 16-i megnyitó után szeptember 18-ig várja a látogatókat a kiállítás.         A vagon pihenése helyett (utalunk a nyári melegre) és kihasználva Gyula adottságait, a turizmust és az érintettséget is, döntöttek a helyiek, hogy ebben az időszakban is látogatható legyen a Lágerjárat. Szeptembertől pedig újra elindulnak az iskolai szervezett látogatások.

Gyula után, a Lágerjárat további állomásai az Emlékév ideje alatt: Kiskunhalas, Baja, Szekszárd, Pécs, Budaörs.

Egyeztetések folynak még Bátaszéki és Dombóvári megállókról is.

Pécs, 2016. június 30.                                                                                  Rozsnyai Ilona

                                                                                       Projekt koordinátor

01

Budapesti megnyitó 2016. február 24. Nyugati pályaudvar – Királyi váró

0304

                            Budapest                                                                                  Budapest

05        06

                    Ceglédi emlékezés                                                                     Cegléd: Megnyitó

07      08

Kál-kápolna: megnyitó                                                             Kál-kápolnai emlékezők és túlélők

09       10

Miskolc,Tiszai pályaudvar

http://lagerjarat.hu/2016/04/17/miskolcon-is-megallt-a-lagerjarat/

11       12

Középen Plósz Mihály – 4,5 évet volt a lágerekben                      Kulcsátadás a Miskolciaknak

13      14

Szerencs                                                                                    Szerencs

15      16

Szerencs                                                                                     Szerencs

1718

1. kép: Debreceni megnyitó; 2. kép: A balmazújvárosi Német falusiak a Debreceni megnyitón

19      20

Balmazújvárosi megnyitó                                         Balmazújváros: az emlékezés virágai az installációnál

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.