A szovjet megszállás elhurcolt áldozataira emlékeztek

A „Lágerjárat” elnevezésű utazó vándorkiállítás megnyitóját tartották Heves megyében szombat délután, a Kál-kápolna vasútállomáson.

A kiállítást dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott, Morvai János káli polgármester és Vízkeleti György, a kompolti Német Önkormányzat elnöke nyitotta meg. A köszöntők után a helyi általános iskolások emlékeztem meg előadásukkal a második világháború áldozataira.

 

Kál-Kápolnai megemlékezés
Dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott emlékezik. Fotó: Korsós Viktor


A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából készítette el a „Lágerjárat” című utazó vagonkiállítást, amely azokat magyarországi vasútállomásokat keresi fel, ahonnan 1944 végén és 1945 elején, a sztálini parancs alapján az összegyűjtött internáltakat a szovjet lágerek felé irányították.

A Lágerjárat egy szimbólum, hiszen nem tartalmaz múzeumi tárgyakat, relikviákat. Szimbóluma az emlékezésnek és szelíd eszköze az emlékeztetésnek. Tablókon jelenik meg a kor történelmi háttere, szöveges  formában, s fényképekkel illusztrálva. A vándorkiállítást április 13-ig tekinthetik meg az érdeklődők délelőtt 10 és délután 5 óra között.

Az eseményről készült fotógaléria az alábbi linkről érhető el: http://www.heol.hu/galerialp/75312

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.