Német Kör sajtóközleménye a Lágerjárat-Vagonkiállításról

Lágerjárat utazó vagonkiállítás

A Német Kör sajtóközleménye

 

A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre −a Szovjetunióba hurcoltak emlékéve alkalmából − egy utazó vagonkiállítással adózik a második világháború végén Magyarországról szovjet kényszermunkatáborokba, „Málenkij robot” -ra  vitt emberek emlékének. 1944. december 22-én,  a szovjet katonai parancsnokság 0060-as számú parancsa rendelkezett közmunkák megszervezéséről és elvégzéséről a megszállt területeken. A parancs először elrendelte az összes német származású munkaképes személy mozgósítását, majd válogatás nélkül hurcolták el az ártatlan civil lakosságot a GUPVI lágerekbe.

A Lágerjárat utazó vagonkiállítás egy  G-típusú, korhű marhavagon,  amilyenekben a szovjet lágerekbe szállították az embereket . A Lágerjárat nem tartalmaz múzeumi tárgyakat, relikviákat. A puszta vagonbelső, néhány tabló, képek és filmek együttes hatása segíti a látogatót a múlt valóságának megélésében. „A Vagon egy szimbólum. Az emlékezés és az emlékeztetés szimbóluma”. A Német Kör által megvalósított Vagon 2017. február 14-ig azokon a magyarországi vasútállomásokon tűnik fel, ahonnan az összegyűjtött internáltakat úgynevezett „kis munkára- Málenkij robot-ra” hurcoltak el. ( Az állomások: Budapest, Cegléd, Kál-Kápolna, Miskolc, Szerencs, Debrecen, Gyula, Kiskunhalas, Baja, Szekszárd, Pécs, Budaörs)

A Lágerjárat Budapesten kezdett, és a 2016. február 24-i megnyitója óta már több százan látogatták meg a Vasúttörténeti Parkban, jelentős számban a budapesti középiskolák és gimnáziumok diákjai, illetve a budapesti német Önkormányzatok tagjai, de olyan érintettek is, akiknek szülei megjárták a GUPVI lágereket. Az egész országot behálózó utazó Vagonkiállítás célja, hogy mindenkivel, s elsősorban a fiatalsággal megismertesse az eddig méltatlanul elhallgatott történelmi tényt.

A következő állomás Cegléd, 2016. március 19 – 30 között ismerkedhetnek meg a ceglédiek és a Cegléd környékiek az eddig méltatlanul elhallgatott történelmi ténnyel, a közel egy millió, ártatlanul elhurcolt német származásúak és civilek történetével.

A Lágerjárat utazó vagonkiállítás az emlékév kiemelt programja a GULÁG-GUPVI Emlékbizottság támogatásában.

 

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.