„25 éves a Német Kör” kiállítás + „A kitelepítés 70. évfordulója – Egy kultúra eltűnése, átmentése” nemzetközi konferencia

25 éves a Német Kör”
kiállítás & előadássorozat
„A kitelepítés 70. évfordulója – Egy kultúra eltűnése, átmentése”
nemzetközi konferencia

A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre (Német Kör) 2016. január 28.-án ünnepelte megalakulásának 25 éves évfordulóját. Ez alkalomból és a Kárpát-medencei németség kiűzetésének 70. évfordulójára emlékezve került megrendezésre a „A Kárpát-medencei németség II. világháború utáni és mai érték- és hagyományőrzése” című két napos nemzetközi nagy-rendezvény Pécsett, a Hotel Palatinusban.

2016. január 29.-én, a rendezvény fővédnöke Dr. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg a „25 éves a Német Kör” kiállítását és „A kitelepítés 70. évfordulója – Egy kultúra eltűnése, átmentése” elnevezésű nemzetközi konferenciát. Az államtitkár szavaival megerősítette, hogy nem szabad elfelejtkezni a 45 utáni történésekről, és üdvözölte a Német Kör kezdeményezését.

Dr. Gerner Zsuzsanna, német tiszteletbeli konzul szintén a múlt megismerésének a fontosságáról beszélt, kiemelve a Német Kör tevékenységét a feltáró kutatásokban.

A környező országok nemzetközi előadói emlékeztek meg a németség kiűzetéséről:

  • Maria Werthan (Németország)

  • Benkő Levente (Románia)

  • dr. Dupka György (Ukrajna),

  • Bartók Csaba (Szlovákia)

  • Fodor Tamás (Szerbia)

  • Gonda Gábor (Magyarország)

  • Marchut Réka (Magyarország)

Az első napi programot Dr. Buglya Sándor: „Sváb passió” és a „Menni vagy maradni” című dokumentumfilmek vetítésével zárták a Német Kör képviselői.

2016. január 30., a rendezvény második napja az átörökített német hagyományokról és kultúráról szólt. Baranya megyei énekesek, szólisták és zenekarok tették emlékezetessé a 25 éves Német Kör ünnepi műsorát.

A „25 éves a Német Kör” kiállítás tematikusan dolgozta fel a német nemzetiségű egyesület életét. Így többek között megismerhetjük megalakulásának legfontosabb célját, hogy Pécsett 12 osztályos német nemzetiségi oktatási centrum jöjjön létre. Pécs Megyei Jogú Város 1991. február 14.-én, a képviselő testület egyhangú döntésével szavazta meg, hogy a Tiborc utcai iskolában alakuljon meg a kétnyelvű német-magyar iskola, mely intézmény ma a Koch Valéria Középiskola, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium nevet viseli.

Az Egyesület (Ars Poétikája) tevékenységével igyekszik folyamatosan hozzájárulni a pluralista demokratikus társadalom kialakításához azzal, hogy törekszik megismertetni és elfogadtatni a kisebbséget. Bátorítja a magyarországi németség közügyekben való részvételét.

Tevékenységével a kölcsönös megismerés fontosságára, toleranciára szólít fel, a más kultúra értékeire, megbecsülésére hívja fel a figyelmet. Rendezvényei mindig nyitottak, meghívást kap rá a többségi nemzet és a többi kisebbség is. Fórummal, vélemény-nyilvánítással a kisebbségi jogok érvényesülését, és egyéb programjainkkal is a jogokkal való élni tudást kívánjuk elősegíteni.

Mindezekről szól azon kiállítás is, amely továbbra is megtekinthető és várja az érdeklődőket a Német Kör telephelyén Pécsett, a Nagy Lajos Király utca 9 szám alatt.


images_Jubileum_Friday_01

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.